merah kan.. tp x pedas sgt pon...
tp gambo sayur n telur tu aku x amek pon.... x payah la kan sbb telur n sayur tu simple sgt pon kan3...hu3...
hrni x der wat air minum yg spesel pon.. minum air suam n milo utk anak2 aku...
Resepi... senang jer kan....:
ASAM PEDAS IKAN SEBELAH
Bahan-Bahan:
1 ekor Ikan Sebelah (saiz besar - aku 4 beranak jer mkn...)
Semangkuk air asam jawa
Semangkuk air asam jawa
Garam secukup rasa
Buah Tomato
Bahan Kisar:
1 biji Bawang Merah Besar
3 ulas Bawang Putih
1 inci Kunyit Hidup
1 inci Halia
1 genggam Cili Kering
Cara-cara memasak:
- Tumis bahan kisar sampai betul2 garing (naik minyak) -- kalau xbetul2 garing xsedap plak nnt.
- Masukkan semangkuk air asam jawa..pastu tunggu sampai kuah mendidih
- Bila dah mendidih, masukkan ikan dlm kuah, ...biarkan api sederhana besar sampai kuah mendidih lagi
- Bila dah mendidih, kecikkan api, masukkan buah tomato, garam &bahan perasa (klu nk tambah daun kesum/terung/bendi pon bole..)
- Didihkan lagi... cuba rasa..kalau ada yg kurang tambahlah apa2 yg patut... rasa masam & masinnya biar seimbang dan terasa. klu guna ikan lembut, masak jgn terlalu lama, sbb isi ikan mudah hancur.
- Agak2 kuah dah agak pekat, tutup api dan bolehlah makan panas2 yerk.... slurppp....Sekian.. selamat memasak....
ada tak gambar ikan sebelah tu...saya tak berapa kenal nama ikan ni...tu pun baru dengar je pulak nama ikan tu ikan sebelah..
ReplyDeletemasak asam podeh,,,sodap!!
yg blom masak sy x snap plak gambo nya... hehehe.. ikan sebelah ni dia sebelah jer... lebih kurang ngan ikan sisa nabi tupa dia... nnt sy google n tepek kat sini ya.. :D
Deletesaya try google jugak...nanti nak buat entry..saya link kat awak ye..
Deleteok3.. bole jer... :D
Delete