Saturday, October 20, 2012

Open Day

Hari ni open day sekolah Syasya.. amek repot kemajuan Syasya.. Alhamdulillah.. keputusan sangat baik.. tapi sekolah Syasya punya sistem x der exam.. jadi tak tau kedudukan Syasya dalam kelas... x best plak rasa camtu.. huuhuhu... n tak der ler dapat2 hadiah kan.. cam x seronok jer... tp Cikgu Syasya cakap Syasya mudah belajar.. senang menghafal.. harini ajar esok mesti dah power dah... dan memang Syasya mudah tangkap kalau kami ajar kat rumah... seawal umur 4 tahun Syasya dah pandai tulis nama dia, ayah dan adik... walaupon Syasya lom sekolah lg time tu.. 

Syasya jugak antara 4 orang pelajar yang terpilih untuk menyertai pertandingan bercerita bahasa Melayu, bahasa Inggeris, hafazan dan membaca surah Yassin... tapi sayang semuanya tak terpilih ke peringkat akhir... sekolah lain yg terpilih.. Syasya x bole lg dok sorang2 atas pentas kata Cikgu dia...  x kuar suara... kena cikgu ada... jadi camner nak terpilih untuk peringkat akhirkan kan.. x per la.. janji Syasya terpilih untuk sekolah dia... tu pon dah cukup membanggakan aku sebagai seorang ibu... cuma masa Konvokesyen nanti tunggu result untuk pertandingan Choral Speaking... lawan antara sekolah2.. harap2 mereka menanglah kan sebab ramai2.. kalau ramai2 ni tak der ler nak nervous2 lg dah... hah... Syasya mesti bole....

Prestasi Syasya untuk 2bulan ni Cikgu dia cakap macam biasa cuma Syasya dah kurang fokus dan banyak bermain... kurang membaca buku.. ada free jer dia main.. x macam sebelum2 ni... hurmm.... kat rumah pon sama... ini sume mungkin sebab aku mabuk teruk time ni aku rasa... aku tak fokus kat pelajaran dia pon.. dia selalu belajar sendiri... kadang2 pon tak ngaji... ngaji pon sekejap2 jer... sebabnya kepala aku masih lagi pening2 lalat terutama waktu petang smpi ke malam... jadi aku biarkan jer dia belajar sorang2.. sian Syasya kan... ayah plak busy keje.... malam tadi aku wat soalan matematik untuk dia... cuai.. banyak silap... nak cepat dan dia rasa senang kot... dan aku bgtau Cikgu dia.. Cikgu dia cakap betul.. dia suke matematik.. tapi kalau soalan tu lebih kurang jer dia rasa dah terer jadi nanti dia cuai.. jadi salah... dia cepat tangkap cikgu dia cakap... jadi kena bg soalan2 yg berbeza2.. jangan mende yg sama... kena ada gambo2 yang menarik baru dia suke dan fokus.. kalau tak dia buat kemain laju jer... tak tole kiri kanan dah siap.. hasilnya nnt ada yg tersilap.... erm... 3hb ni dia ada exam untuk menentukan kedudukan kelas untuk darjah 1... risau aku dibuatnya... harap2 Syasya bole buat dengan cemerlang nanti...


Thursday, October 18, 2012

Rindu...

Hari ni... seawal 2.55a.m. aku dah bangun.... aku terjaga terus x dapat nak lelapkan mata walau sesaat pon... aku dok memikirkan macam mana kehidupan aku selama 8 hari ni tanpa suami aku di sisi... Suami aku ada tugas kat Cina.. kompeni hantar dari 18.10.2012 ~ 25.10.2012... huh... kami anak-beranak memang rapat.. walaupon kadang2 ada perselisihan ke apa... bese la kan.. adat berumah tangga... lebih2 lagi anak2 aku.. anak aku yg lelaki mmg keje dia asik call ayah dia tiap2 hari.. tak tau bape kali sehari.. kena marah dia call.. bosan dia call.. suke pon dia call.. pendek kata apa pon jadi mesti nak adu kat ayah lebih2 lg klu kena marah ngan aku la kan...

Sebelum husb aku pegi, aku dah bgtau awal2 kat anak2 aku.. 4-5hr sebelum dah bgtau... sbb diaorang memang tak bese kena tinggal lama2.. aku lagi ler... baru bape minit husb aku pegi air mata aku dah bergenang.. tapi aku kuatkan jugak hati demi anak2... kalau aku menangis anak2 mcm mn plak nnt.. mau meraung plak kan... jadi aku kena kuat...

Hari ni seawal 5.00a.m., aku sekeluarga hantar suami ke stesen minyak berdekatan tempat pick-up point company driver nak amek dia... Sempat jugak suami aku belikan anak2 dia sorang sebotol air boboiboy ngan gula2 untuk aku kat stesen minyak tu sblom van smpi... pastu dia pon berangkat pegi ke airpot Singapore dulu... baru berlepas ke China... katanya penerbangan ke China kol 10.00p.m.. bermakna dalam pukul 3.00++ p.m. sampai le ke China kan... penat jguak aku nak tunggu dia on9 ni.. sedih + syahdu...

Balik dari hantar suami, aku suruh anak2 aku tido sbb si kakak nak sekolah harini.. takut mengantuk dalam kelas nnt... aku nak kemas rumah dulu... nnt senang.. dah kemas awal2... tapi... aku terpaksa membatalkan niat mengemas rumah seawal subuh sbb anak2 aku tak nak tido plak sbb aku tak tido.. jadi aku pon baring sama.. baru ler diaorg nak tido.. itu pon masih tanya macam2 lagi... adoi.. semput aku di buatnya... dalam kol 6.00a.m jugak baru aku tertido... kol 6.30a.m alarm berbunyi.. aku sambung baring semula... sedar2 kol 7.00a.m baru aku terjaga semula.... adoi... nasib baik terjaga.. klu tidak mau ponteng sekolah anak aku hrni.... pagi ni kakak kurang bercakap.. ada jugak soal itu ini.. tapi tak byk macam selalu.. anak aku ni suke bertanya.. smpi aku malas nak menajwab pon ada kadang2 tu... hrni mungkin sbb terlewat bangun ya jugak.. sbb ayah x der pon yer jugak la tu... muke pon murung jer... kesian plak aku tengok.. dah ler kena marah sket ngan aku sbb dah terlambat dia dok lagi temenung tak pakai2 baju sekolah... aku takut dia terlambat nnt.. tak sempat lak nak minum air... semenjak aku mengandung ni aku tak masak sarapan pagi pon.. aku tak larat.. pagi2 mesti berat jer kepala aku.. bangun pon lambat... sian... aku masak utk mkn tengahhr n malam pon main campak2 jer... ntah apa rasa aku pon tak tau... tekak aku ni payau jer... harap2 cepat ler morning sickness aku ni pegi.. aku pon dah tak tahan dah... trok aku kan.. tak tahan ngan ujian dr Allah.. tu baru sket.. aku dah x tahan...ermmm...

hrni aku tak tau camner la ragam Mustaqim... bese dia akan tepon ayah dia hari2... tapi pasni tak dapat ler suke2 nak call kan... kn tunggu husb aku wat video call la.. dalam keta masa balik dr hantar husb tu dia ada cakap kat aku... nanti ibu tepon la ayah kat komputer eh... adik nak tengok muke ayah kat komputer tu balik ni.. aku terpaksa la terangkan yg ayah dia lama dok dalam kapal terbang nnt... petang baru sampai.. pastu kena tunggu ayah call... baru kita tau ayah free ker tak.. macam2 jugak la yg dia soal.. jenuh aku nak terangkan... ntah paham ker tidak... adoi.. yg sorang ni pon wat aku sedih gak ni... berbanding ngan Syasya yg dah faham sket2 situasi dan senang nak pujuk... Mustaqim ni tak makan pujuk pon kadang2... aku takut dia mengamok jer klu x dapat call ayah dia klu dia nak call.. dah ler dia tak kasi ayah dia g ke China tu... siap ugut nak sepah2 kan barang2 ayah... hu3... macam2 ragam anak2 ni kan... Mustaqim siap cakap kat aku.. kan ayah ada bawak tepon.. kan bole tepon.. adess...

urmm... 8hari jer... bukan 8minggu.. atau 8bulan.. dan bukan 8tahun kan... pejam celik pejam celik nanti balik la somi aku tu... ni ayat aku nak pujuk hati sendiri ni.... padahal dah berbakul2 gak airmata aku dok sorang2 pas anak aku g skolah.. Mustaqim x bangun lagi.. dia mmg lambat sket bangun.. tambah2 lagi semalam dia bangun awal n tido lewat malam tadi.. pastu awal subuh dah kena bangun... ni tido mesti lama... x der la dia meragam nnt kalau terjaga awal..
Sebelum ke China husb aku dah bawak kami jenjalan dah.. jalan makan2 dekat2 kaw umah jer la.. balik keje tros zoom pegi... 2hari sblom kami g KFC sbb aku teringin bebenor nak makan KFC Zinger Double Down tu... hehehe.. malam tadi g warung berdekatan jer.. tapi x snap gambo pon... meh kita layan kenangan kat KFC...

Mustaqim makan ayam upin ipin... suke bebenor diaorang ngan peha ayam.. sbb upin ipin
le ni (garang nye muke)
Mr Ayah makan 4 ketul ayam goreng.. hehehe... hebat tak? klu tidak.. x der sape nak perabis kan ayam2 tu..
itu pon berbaki lagi seketul.. Syasya cubit sket2 jer tp tak abes...

ni Syasya tengah makan kepak ayam...

zoom yg Syasya makan tadi... tinggal tulang jer kan.. hehehe... pastu amek lagi seketul x abes plak...

aku memang tak miss Cheesy Wedges ni klu g KFC.. tp mlm tu aku lupa gara2 Double Down...
nasib husb aku order.. yg bestnya org tu letak cheese banyak giler.. suke sgt2..
slalu tak cukup2 Cheese klu kat KFC lain..

ni le KFC Zinger Double Down yg aku dah ngap.. tak snap gambo awal sbb x sabo nak makan.. hehehe
hah ni hasil dr Mr Google... sedap wooo... ayam tu macam ayam kfc bese jer
la kan.. tp dia ltk ayam slice yg rangup n cheese..
jadi lemak2 rasanya... nyum3.. suke3.. nak lagi..

ni ler permata hati & jantung hati aku... sedap jer diaorang makan2 kan..
yg aku ni kureng slera makan.. x per.. nnt dah berselera ibu ngap sume tau....
time sekarang ni selera aku kureng sket... sume tawar jer aku rasa... pas makan tekak jadi payau plak... tapi klu makan yg western2 ni sedap jer tekak aku rasa walaupon payau.. hahaha... tp tetap tak abes... tunggu selera aku datang balik... pasni jangan melantak jer keje aku udah ler kan... kih3..

okay ler.. jumpa di next entry okey.....

**mood : rindu bebenor kat husb aku... baru jer bape jam dia pegi... selalu aku menghitung hari bile nak petang... bile dah petang plak aku tunggu malam sbb husb aku bese balik malam... kol 9.00++ p.m. baru smpi rumah... tapi harini aku kena tunggu petang dan malam selama 8hari.. baru ler my sweetheart aku ni balik.... Semoga perjalanan suami aku, ayah kepada anak2 aku ni selamat.. selamat pegi dan selamat pulang ke tanahair... semoga urusan kerja berjalan dengan lancar.. kami tak sabar2 tunggu Ayah balik.. sob3....

Monday, October 8, 2012

Kota Iskandar & Legoland????

Semalam kami sekeluarga pergi bersia2 ke Kota Iskandar... dah lama terperap kat rumah... walaupon masih pening2 lalat sikit2 lg... Sekarang aku dah dapat detect waktu pening aku yg amat teruk ialah dalam pukul 4.00++ p.m - 10.00++p.m. time ni mual aku lebih dr time bese2.. bese orang mual lebih2 time pagi2 kan.. aku plak time malam2 plak.. pagi2 tu time gosok gigi bese la.. mmg buek3 jer keje nya....

Ok.. berbalik kisah bersiar2 plak, dalam pukul 12.00p.m kami kuar rumah... singgah makan kat warung asam pedas area Tampoi.... dan terus ke Angsana nak ke Badan... cari Muqadam untuk Syasya dan buku2 latihan & bacaan utk Syasya & Mustaqim.... Syasya ni rajin membaca... pantang nampak buku cite kat kedai2 buku... mesti merengek mintak nak beli buku.... harap sifat suka membaca ni akan berterusan smpi dewasa nnt... Insyaallah... Mustaqim mcm bese.. apa kakak ada dia pon nak jugak... harap Mustaqim jugak akan suke membaca macam kakak...

Nak bayar pon sempat belek-membelek buku lagi tu...
Lepas beli Muqadam dan buku2, kami melilau2 sekitar angsana... beli baju tido utk Syasya & Mustaqim.... x lupa jugak singgah solat... makan2 eskrem mc D... ramai giler orang kat Mc D... Mc D lak tengah renovate... sempit sket... tapi hasrat nak makan eskrem mesti di tunaikan... dah lama dah teringin.. hehehehehe... pas makan eskrem kami bertolak ke Kota Iskandar plak....
negaraku.... tanah tumpah nya darah ku.... hik3...

merayau2 sambil meninjau2 keadaan sekeliling....

apa jugak yg di fikirkan tu... smpi berkerut2 dahi....

seronok dapat bersiar2...

xtvt panjat memanjat.. turun naik tangga....

jangan roboh pagar sudah la kan...

Mustaqim sibok nak amek gambar kami... hehehehe

apa yang Mustaqim nak buat tu?.. (hik3.. Mustaqim sebok nak mandi kolam...)

panas terik time ni.....

walaupon silau & panas terik tapi best... sbb angin bertiup sepoi2 bahasa... panas tapi nyaman...

senget plak gambo ni sbb Mustaqim tak reti diam.. asik berlari2 jer n penat nak tangkap dia..

Ibu & kakak .... merenung hari2 yg bakal mendatang...

apa yg Ayah & Mustaqim tenungkan tu?

khusyuk tengok apa tu?

time Ayah & Ibu nak bergambo dia sibuk nak menyelit.. time suruh posing lari2 plak...

rilek santai ujung minggu.....

Ayah asik merenung jauh jer... huk3...
Seronok sekali sekala dapat bersiar2 macam ni... Mustaqim siap request nak pegi jalan2 ke sini lg time Ayah x keje... sian Mustaqim... boring sbb asik terperuk kat rumah jer... Kakak ada jugak aktiviti kat sekolah kan... kami ni tunggu Ayah cuti baru ler dapat g jenjalan.. kalau Ayah sibuk terpaksa tunggu ayah gaji g soping barang2 dapor.... sian3... Nak harap kan aku ni memang pemalas nak g bawak anak2 bersiar2 walaupon ke taman depan rumah... lebh2 lagi time mabok2 camni... terbaring jer adalah.....

Lepas kami berjimba2 kat sini kami ke Puteri Harbour plak.. tapi time kami pegi tu macam tak ada apa2 yang menarik pon.. time tu ramai pekerja asing dok berlonggok2 sambil berehat... mungkin tu pekerja kat situ dan time tu time diaorang berehat agak nya... waktu tu dalam pukul 4.00++ p.m. Ada jugak la beberapa orang pengunjung kat situ.. ada yg bergambo sakan.. ada yang makan2.. tepi laut kan... dengan angin yg bertiup sedap makan2.. lebih2 lagi kalau perut kosong... tapi kami tak singgah pon... kami terus balik.. aku tengok banyak yg tak siap lagi.. ada taman permainan kanak2 tgh wat... kalau dah siap mesti cantik n seronok nak bawak anak2 bermain kat situ...
kat Masjid Kempas... sempat lg Mustaqim nak berposing tu...
Kami pilih nak balik rumah terus... time balik lalu depan Legoland... fuh... penuh parking... kalau menyinggah tak berbaloi2 sbb mesti kena menapak jauh punya.... Syasya sibuk nak singgah.... tp diaorang yg bebenornya dah penat dah... ngantok pon ya sbb pastu terus tertido.... singgah jap kat Masjid Kempas... pastu terus g Econsave Taman Daya cari lauk basah n barang2 dapo yg dah abes... aku nak cari buah2an n eskrem.. tekak nak mkn eskrem jer ni...
Mustaqim x kasi tolak troli ke tempat lain.. sbb dia nak mintak eskrem dr Ayah... Ayah plak time ni tengah pilih2 lauk..
Siap soping kami pon terus balik ke rumah... lepak jugak berjalan tapi seronok....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...