Saturday, October 20, 2012

Open Day

Hari ni open day sekolah Syasya.. amek repot kemajuan Syasya.. Alhamdulillah.. keputusan sangat baik.. tapi sekolah Syasya punya sistem x der exam.. jadi tak tau kedudukan Syasya dalam kelas... x best plak rasa camtu.. huuhuhu... n tak der ler dapat2 hadiah kan.. cam x seronok jer... tp Cikgu Syasya cakap Syasya mudah belajar.. senang menghafal.. harini ajar esok mesti dah power dah... dan memang Syasya mudah tangkap kalau kami ajar kat rumah... seawal umur 4 tahun Syasya dah pandai tulis nama dia, ayah dan adik... walaupon Syasya lom sekolah lg time tu.. 

Syasya jugak antara 4 orang pelajar yang terpilih untuk menyertai pertandingan bercerita bahasa Melayu, bahasa Inggeris, hafazan dan membaca surah Yassin... tapi sayang semuanya tak terpilih ke peringkat akhir... sekolah lain yg terpilih.. Syasya x bole lg dok sorang2 atas pentas kata Cikgu dia...  x kuar suara... kena cikgu ada... jadi camner nak terpilih untuk peringkat akhirkan kan.. x per la.. janji Syasya terpilih untuk sekolah dia... tu pon dah cukup membanggakan aku sebagai seorang ibu... cuma masa Konvokesyen nanti tunggu result untuk pertandingan Choral Speaking... lawan antara sekolah2.. harap2 mereka menanglah kan sebab ramai2.. kalau ramai2 ni tak der ler nak nervous2 lg dah... hah... Syasya mesti bole....

Prestasi Syasya untuk 2bulan ni Cikgu dia cakap macam biasa cuma Syasya dah kurang fokus dan banyak bermain... kurang membaca buku.. ada free jer dia main.. x macam sebelum2 ni... hurmm.... kat rumah pon sama... ini sume mungkin sebab aku mabuk teruk time ni aku rasa... aku tak fokus kat pelajaran dia pon.. dia selalu belajar sendiri... kadang2 pon tak ngaji... ngaji pon sekejap2 jer... sebabnya kepala aku masih lagi pening2 lalat terutama waktu petang smpi ke malam... jadi aku biarkan jer dia belajar sorang2.. sian Syasya kan... ayah plak busy keje.... malam tadi aku wat soalan matematik untuk dia... cuai.. banyak silap... nak cepat dan dia rasa senang kot... dan aku bgtau Cikgu dia.. Cikgu dia cakap betul.. dia suke matematik.. tapi kalau soalan tu lebih kurang jer dia rasa dah terer jadi nanti dia cuai.. jadi salah... dia cepat tangkap cikgu dia cakap... jadi kena bg soalan2 yg berbeza2.. jangan mende yg sama... kena ada gambo2 yang menarik baru dia suke dan fokus.. kalau tak dia buat kemain laju jer... tak tole kiri kanan dah siap.. hasilnya nnt ada yg tersilap.... erm... 3hb ni dia ada exam untuk menentukan kedudukan kelas untuk darjah 1... risau aku dibuatnya... harap2 Syasya bole buat dengan cemerlang nanti...


1 comment:

  1. assalammualaikum, is datang singgah sini, kiss2 ads yang ada jemput ke blog is yer?

    Santai iskandarX

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...