Singgang ikan kembung.....
Resepi:-
Bahan2:
2 ekor ikan kembung
1/2 labu bawang besar di hiris
2 ulas bawang putih di ketuk
1 inci halia di ketuk
1 inci lengkuas di ketuk
1 btg serai di titik
1 keping asam gelugur
garam dan bhn perisa
**beberapa tangkai lada cili dititik jika mahu pedas (letak tp tak titik sbb takut anak2 pedas plak)
(bole jgk klu nak letak kunyit hidup)
**beberapa tangkai lada cili dititik jika mahu pedas (letak tp tak titik sbb takut anak2 pedas plak)
(bole jgk klu nak letak kunyit hidup)
Cara2:
Renihkan air dlm periuk n masukkan semua bahan sehingga mendidih.... bila dah mendidih masukkan ikan...
tunggu hingga mendidih lagi n pastikan secukup rasa masam n masin nya...tutup api n bole la dihidangkan panas2... nyum3... (makan time dlm pantang mmg best....)
No comments:
Post a Comment