Thursday, September 13, 2012

Dugaan

Pelbagai dugaan melanda dalam bulan Syawal ni... bukan kat aku.. tapi kt adik lelaki aku.. tempiasnya kena kat keluarga jugak la kan... time2 camni aku terus teringat kat arwah abah aku.. Arwah Abah adalah orang yg sentiasa bersama anak2 time susah atau senang.. time dia suka atau tak suka.. marah atau geram.. tetap sabar.. walaupon marah...

Sekarang, Abah dah tak der... adik aku di timpa musibah.. musibah yg kadang2 macam di tempah sendiri pon ada.. hah.. merasa susah sorang2.. senang ramai2... sakit tak der sape pon yg sama2 bersuke-ria tu nak amek tau.. dah terjatuh ditimpa tangga plak... klu arwah Abah ada, dalam marah pon dia akan teman.. dia akan jaga walau susah payah sekali pon.. skrg susah senang adik aku tu kena tanggung sendiri la.. kakak2 ada tanggungjawab masing2.. tolong setakat yang termampu.. bukan tak nak tolong.. tp tak kan nak abai keluarga atau kerjaya...

Kalau x sedar kesilapan dalam percaturan hidup.. x tau la ni kan... ni mmg kira dah tanggung azab dunia yg besar dah ni... adik aku xciden teruk.. tulang kaki ngan tangan yang patah tu hancur.... sebelah kanan pulak tu... kalau tak salah sekali pon nasi dah jadi bubur... kecederaan teruk... dan klu tak insaf2 atau sedar diri tak tau lah... hu3.. membebel lak aku sorang2 kan.. mana pegi kawan dan geng seperjuangan tu.. tak kira ler geng tu adik beradik ker orang luar... kalau lepas tangan mmg tak berhati perut... yg susah diri sendiri.. dan jugak keluarga.. nasib belum ada anak bini...

time2 gini ler buat aku rindu kat Abah aku... dia mmg sanggup wat apa saja... smpi maruah anak pon dia jaga.. tapi anak2 bole ker buat macam arwah buat... aku rasa jasa abah aku mmg aku tak terbalas... bayang kan ler... dari kecik smpi beso kemana2 kami pegi mesti dia teman... termasuk temuduga masa nak kawen tu... setia jer teman aku dan anak2 yg lain....

time aku belajar kat kolej, aku penah di label ada sugar daddy... fuh... mmg tak bole diterima akal... sbb nya.. diaorang nampak aku ngan abah aku naik bas.. naik teksi... sesama... pimpin tangan seberang jalan... makan sepinggan (aku tak kuat makan.. jadi membazir order makanan byk2).... ceh.. ada ker abah aku tu sugar daddy aku... dia bukan takat sugar daddy jer... dia la daddy segala daddy untuk aku.. dia la gula.. dia la garam... dia lah ajinomoto dalam idop aku... abah aku tak der kereta.... kalau ikut lirik lagu Aku Orang Kampung tu... abah dia ada jugak la kereta kan.. abah aku tak der pon...

tapi... abah aku tetap buat yg terbaik untuk aku.. hantar aku ke asrama... umah sewa.. naik bas.. naik teksi... kadang2 sewa keta... klu naik transport awam... dah htr aku nnt dia balik sorang2.. walaupon ketika ujan panas..ribut petir... bulan pose.... bulan pose dia slalu buka dalam bas atau teksi kalau htr aku... sian kan....

aku... sekejap jer dapat balas jasa dia... kalau aku kenang2 kan apa yg arwah buat utk aku mmg mengalir air mata aku... tu blom lg zaman kanak2 aku.. lagi2 kalau aku menang tu.. menang ini... lagi ler kembang hati dia.. macam2 ler dia buat.. masak best2 pon sanggup.. tu la bapak aku... dan aku rasa... mak aku adalah antara isteri yg bertuah jugak la kat dunia.. sebabnya.. abah aku tak penah mintak itu ini... suruh itu ini... basuh baju guna berus pon dia buat time tak der mesin basuh.. sebab mak aku pon keje jugak... bila dah tua2 sket baru la tahap kerajinan abah aku tu merosot.. sbbnya dia dah penat agaknya.. dah tua.... mungkin dr segi kewangan abah aku tak semewah macam orang lain... tapi kasih sayang.. pengorbanan dia banyak... makan minum kami terjaga...

erm... sume orang ada kenangan ngan mak ayah sendiri kan.. kalau nak cite byk sgt.. jadi biar ler jadi kenangan... :D

1 comment:

  1. Datang mencelah..heheheh
    Salam kenal dan follow
    Datang menjemput join segmen saya :
    http://hanifidrus.blogspot.com/2012/08/hanifidrus-segmen-menerjah.html
    Kini penyertaan 102 orang !!!
    Jom blogwalking dan tambah follower!!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...